Duurzame inzetbaarheid in de gehandicaptenzorg

Terug

Learn-On voor leidinggevenden

Learn-On voor leidinggevenden

woensdag 19 juni 2013

Het Overstag-programma bestaat uit verschillende onderdelen. Eén van deze onderdelen is de E-Experience voor leidinggevenden. Samen met een klankbordgroep, bestaande uit leidinggevenden uit de branche, hebben we de afgelopen maanden hard gewerkt aan deze vernieuwende vorm van leren. We zijn trots op het mooie eindresultaat!

Onder de naam Overstag Learn-On krijgen leidinggevenden de leiding over een virtueel team. Ze krijgen diverse vragen en dilemma’s voorgelegd. De antwoorden die zij geven kunnen zij vergelijken met antwoorden van andere leidinggevenden. Op deze manier leren zij actief van elkaar. Ook krijg je als leidinggevende toegang tot een uitgebreid naslagwerk, kunnen notities gemaakt worden om mee te nemen naar de eigen praktijk en bestaat de mogelijkheid om to-do’s toe te voegen. Zo ontstaat een persoonlijke to-do lijst. Een kort filmpje over de Learn-On vind je hier.

Duurzame inzetbaarheid

Wat is duurzame inzetbaarheid eigenlijk? Lees het hier

Over Overstag

Waaruit is het programma ontstaan en wat zijn de doelstellingen?
Lees het hier

Wil je je mengen in de discussie?

Linkedin

Dat kan! Overstag heeft een Linkedin groep, waarin kan worden gediscussieerd over duurzame inzetbaarheid in de gehandicaptenzorg.