Duurzame inzetbaarheid in de gehandicaptenzorg

Terug

Niet wéér een nota!

Niet wéér een nota!

Interview

Als je nadenkt over een innovatieve en samenhangende manier om je personeelsinstrumenten te updaten, bedenk dan goed wat het doel moet zijn.

Niemand schiet iets op met nóg een nota die na verloop van tijd weer in een la belandt. Ik wilde dat in ieder geval niet. Ik zocht naar een programma dat aan zou sluiten bij de levensloop van de organisatie. Dat naadloos op zou gaan in onze bestaande methodische cyclus en gericht is op duurzame inzetbaarheid. Want dat thema is nú belangrijk, maar in de nabije toekomst nog veel belangrijker.

Het Raamwerk startte met het programma ‘Van afdelingsfoto naar actiefilm’. Een programma dat helemaal gaat over duurzame inzetbaarheid. Ons bestaande beleid ging niet op de schop, maar het programma integreerde inderdaad naadloos tot een ontwikkelingsgericht personeelsbeleid. Wederzijdse verantwoordelijkheid voor het realiseren van duurzame inzetbaarheid is een belangrijk uitgangspunt. Neem bijvoorbeeld het jaargesprek. De regie daarvan ligt nu helemaal in handen van de medewerker en dat leidt tot veel nieuwe informatie voor de leidinggevende. De medewerker neemt door deze opzet ook veel meer verantwoording.

Verrassend
Een ander voorbeeld is de afdelingsfoto. De manager heeft harde cijfers en eigen waarnemingen over samenwerking, motivatie enzovoort. Het is heel verrassend wat daar uit komt en het vergroot de betrokkenheid. De integratie van het programma bracht scherpte aan in ons al bestaande beleid.

Nu omvat dit ontwikkelingsgericht personeelsbeleid alles wat met een medewerker te maken heeft. Heeft een team bijvoorbeeld veel medewerkers in de leeftijdsgroep 25 – 40, dan weten we dat het lastig voor hen is om de werk-privébalans gezond te houden. Het beleid is niet abstract, maar echt van henzelf. Op onze intranetsite staan ondersteunende instrumenten waar iedereen gebruik van kan maken.

Op onze intranetsite staan ondersteunende instrumenten waar iedereen gebruik van kan maken. Een voorbeeld hiervan is een zelftest (download hier) voor medewerkers die zij bijvoorbeeld kunnen maken voor het ontwikkelgesprek.

Hans Hoogeveen, manager PO&O bij Het Raamwerk.
Het Raamwerk is een zorginstelling die kinderen en volwassenen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking ondersteunt en begeleidt zodat zij ‘gewoon’ hun eigen leven kunnen leiden.

Duurzame inzetbaarheid

Wat is duurzame inzetbaarheid eigenlijk? Lees het hier

Over Overstag

Waaruit is het programma ontstaan en wat zijn de doelstellingen?
Lees het hier

Wil je je mengen in de discussie?

Linkedin

Dat kan! Overstag heeft een Linkedin groep, waarin kan worden gediscussieerd over duurzame inzetbaarheid in de gehandicaptenzorg.