Duurzame inzetbaarheid in de gehandicaptenzorg

Terug

Royaliteit geeft loyaliteit

Royaliteit geeft loyaliteit

Interview

Wat gebeurde er bij De Zijlen na de afronding van het project ´Werk in balans` bij de Zijlen? Wat hebben we geleerd over het succes van projecten? Dat het wijs is om vervolgafspraken te maken. Afspraken over hoe we de aandacht vast kunnen houden. Daarom verzamelden we in december 2011 onze voornemens op één A4tje. ‘We’ zijn de adviseurs voor HR en Arbo, zelf ben ik de voormalig projectleider.

Deze voornemens kwamen deze week weer uit de la. Tot onze verrassing werd het een aangenaam uurtje, want wat bleek? Er was in het afgelopen jaar niemand bijgeschreven op de herplaatsingslijst. Voorheen heette deze lijst in de wandelgangen ’de kneusjeslijst’. Een lijst waar natuurlijk niemand op wil komen te staan. Leidinggevenden stonden ook niet in de rij om deze kandidaten in het team op te nemen.

Zijn wij nu zo gegroeid in het kijken naar deze kandidaten? Klopt het dat dit vaak collega’s zijn die wat anders willen omdat ze willen groeien? Is mobiliteit iets positiefs geworden? De werkgroep ’Anders roosteren’ heeft haar advies intussen ook uitgebracht. Er kwamen te veel klachten binnen over te korte diensten en dan ook nog vooral op spitstijden. Dat betekent voor de medewerkers veel reistijd en weinig vastigheid. Dat moest anders. De werkgroep adviseert meer samenwerking tussen wonen en dagbesteding en staat open voor creativiteit op temniveau: kies voor win-win!

We willen ook anders omgaan met verlof bij calamiteiten. De ervaring leert dat ruimhartigheid van de leidinggevende altijd loont. Royaliteit geeft loyaliteit, dat blijft ons motto. En hoe gaat het met het gesprekskaartje over levensfasen? Dit kreeg iedere medewerker bij het begin van het project om onder andere te gebruiken bij het jaargesprek. We hebben er geen statistische gegevens over, de adviseurs blijven het aankaarten bij de leidinggevenden. We voegen het kaartje toe aan het introductiepakket voor iedere nieuwe medewerker.

Inmiddels is de workshop ’hoe blijf ik met plezier naar mijn werk gaan’ gegeven. Met acht deelnemers was er aandacht genoeg voor iedereen. De deelnemers vonden echter unaniem de twee uur te kort. Over de samenstelling van de groep was iedereen tevreden, alle levensfasen waren vertegenwoordigd. Sommigen vonden echter dat een workshop per levensfase ook goed zou zijn. We gaan met deze opmerkingen aan de slag. Zo ook met de opmerkingen over diepgang. Met een maximaal aantal deelnemers van acht personen is er zeker ruimte om dieper op de materie in te gaan. De bestuurder nam ook deel aan de workshop en wil de workshop binnen het interne opleidingsprogramma houden. Al met al was het een geslaagde workshop waar iedereen met plezier op terugkijkt.

Hiltsje Dubois is stafmedewerker bij De Zijlen

Duurzame inzetbaarheid

Wat is duurzame inzetbaarheid eigenlijk? Lees het hier

Over Overstag

Waaruit is het programma ontstaan en wat zijn de doelstellingen?
Lees het hier

Wil je je mengen in de discussie?

Linkedin

Dat kan! Overstag heeft een Linkedin groep, waarin kan worden gediscussieerd over duurzame inzetbaarheid in de gehandicaptenzorg.